Kölyökkor - Külső élősködők elleni védekezés

2010. január 04.

eloskodokA külső élősködők elleni védekezés fontos pontja az állattartásnak, sok gondot és kellemetlenséget kerülhetünk el.

 

 

Leggyakoribb külső paraziták a bolhák, kullancsok és a különböző atkák. Ezekre jellemző, hogy többnyire a bőrön jelennek meg, okoznak problémát, ezért külső parazitáknak nevezzük, ellenben a férgekkel, amelyek elsősorban a tápcsatornában fordulnak elő, tehát belső paraziták.

k_erikA bolhák szívesen telepednek meg kedvenceink bőrén, azáltal viszketegégben, nyugtalanságban megnyilvánuló kellemetlenséget okozva nekik. A bolhák vért szívnak, vérrel táplálkoznak, az állat testfelületén a szőr között élnek, utódjaik a lárvák pedig a környezetükben (fekvőhely, szőnyeg, kutyaól) fordulnak elő. A bolhák alapos szőrvizsgálattal szabad szemmel is észrevehetők.

Kb. 3–6 mm nagyságúak, oldalt lapított, fekete vagy sötétbarna 3 pár ízelt lábbal rendelkező élősködők. A viszketegségen kívül okozhatnak allergiás tüneteket, valamint különböző bélférgek terjesztői lehetnek, ezért érdemes nem csak a bolhásság kezelésére, hanem megelőzésére is hangsúlyt fektetni.

A kullancsok többnyire tavasszal és ősszel fordulnak elő. Nem csak erdőkben, hanem parkokban, kertvárosokban és udvarokon is előfordulnak. Megjelenésük hőmérsékletfüggő, ezért enyhébb teleken, vagy hűvösebb nyarakon is számítani lehet rájuk. A kullancsnak 4 pár lába van, feji részén lévő szipókával rögzül az állat bőrébe. A vér szívott kullancs akár több cm-esre is megduzzadhat, szemölcsre, vagy emlőbimbóra emlékeztethetnek, ezért azzal gyakran össze is keverhető. A kullancsok vért szívnak, csípésükkel viszkető érzést keltenek, azonban nagyobb problémát az általuk terjesztett súlyos betegségek (babesiosis, Lyme) jelentenek. A bőrben lévő kullancsot egyszerűen el kell távolítani, amiben kullancskiszedő csipeszek segítségünkre lehetnek. A kullancsok által terjesztett súlyos betegségek megelőzése érdekében érdemes kedvenceinket a kullancsok elleni megelőző kezelésben részesíteni.

Az atkák többnyire szabad szemmel nem látható 0,3-0,7 mm nagyságú pókszabású külső élősködők, melyek az állat bőrfelületén, vagy a bőrébe fúródva okoznak viszketegséggel, akár az egész testre kiterjedő bőrelváltozásokkal, szőrhullással járó megbetegedést. Az atkák hámtörmelékekkel és szövetnedvekkel táplálkoznak.

A külső paraziták elleni védekezésre több módszer és számos termék áll rendelkezésre.

k_furcsiA ráccseppentős (spot on) készítmények a külső parazitairtás és védekezés legkorszerűbb formája. Kis ampullában található folyadékot kell az állat bőrére cseppenteni olyan helyre, ahonnan az állat nem tudja leszedni magára. Ezért többnyire a tarkótájék és a két lapocka közötti területen a szőrt széthúzzuk, és a bőrre cseppentjük. A bőrön lévő fattyú rétegbe elvegyül és eloszlik a testfelületen. Nemcsak a paraziták elpusztítását végzi el, hanem bizonyos idegig távoltartó hatást, védettséget is jelent.

A nyakörvek parazitairtásra, távoltartásra szintén használhatók, hatásmechanizmusa azonban más. A nyakörvben található por az állat testfelületére, szőrére eloszlik, így az egész állat érintkezik a hatóanyaggal. Szinten nemcsak parazitairtó hatása, hanem védekezésre is használhatóak a nyakörvek.

A lemosás, fürösztés és a permetezés módszerei is szóba jöhetnek a külső parazitairtáskor, azonban megelőző hatásuk csekélyebb. Parazita irtáskor érdemes az összes állatot egyszerre kezelni, és a kezelést szükség szerint egyszer vagy kétszer megismételni.

 

Megjelent: 8271 alkalommal Utoljára frissítve: 2017. július 26. 12:59
Értékelés:
(1 szavazat)

kórházvezető állatorvos, klinikus kisállatgyógyász szak-állatorvos, ortopédia

Tovább a kategóriában: Kölyökkor - Védőoltások »