Elülső keresztszalag szakadás kutyáknál

2015. január 19.

Dr. Pelle György – kisállat-gyógyász szak-állatorvos (ortopédia, traumatológia, neurológia)

Az elülső keresztszalag (EKSZ) sérülése a leggyakoribb oka a kutya hátsó lábát érintő sántaságnak. Elszakadhat, megnyúlhat a térdszalag, hogyha a térdízület nem várt módon, hirtelen csavarodik. Negatívan befolyásolják a térdízület épségét a túlsúly, a genetikai adottságok, kisebb ismétlődő stressz-hatások. Ezen tényezők megléte idővel kóros elváltozásokhoz vezetnek: az EKSZ részlegesen, illetve teljes mértékben szakadhat. A folytonosságában megszakadt szalag és a következményes ízületi instabilitás miatt a térd megduzzad, fájdalmassá válik, és begyullad. Gyógykezelés nélkül általában az ellenkező oldali lábon is kialakul ugyanazon probléma.

Diagnózis - A probléma felderítése

Nagytestű, túlkondícionált, idős, aktív életet folytató kutyákban gyakrabban fordul elő ez a betegség. Egy mindenre kiterjedő kórelőzményből és egy aprólékosan kivitelezett fizikális vizsgálatból könnyedén fény deríthető a problémára. A fizikális vizsgálat során a tapasztalt fájdalmasság és a duzzanat minősége alapján az állatorvos meg tudja ítélni a térdízület állapotát. Ha régebb óta fennáll már a probléma, akkor az izomsorvadás is nagyon szembetűnő lehet. Vizsgálat közben a térd abnormális mozgathatóságát is észre lehet venni. A betegségre utal továbbá, hogy az állat nem szívesen hajlítja a térdét, inkább oldalra kinyújtott lábbal ül vagy fekszik. Röntgen vizsgálatra is szükség lehet az esetleges degeneratív elváltozások megítélése miatt.

Gyógykezelési lehetőségek

A konzervatív kezelés a következő lépésekből áll:

  1. optimális kondíció fenntartása,
  2. állatorvos által összeállított speciális „gyógytorna”
  3. megfelelő nem-szteroid gyulladáscsökkentő –, és porcerősítő terápiával összekötve.

Kistestű, vagy valamilyen oknál fogva nem műthető kutyáknál effektív lehet ez a kezelési metódus is.

Fontos tudni, hogy megfelelő korrekciós műtéti ellátás nélkül a sántaság, a diszkomfort érzet, valamint a degeneratív elváltozások (arthrózis) tovább súlyosbodhatnak! Műtéti megoldás

A kezelés célja, hogy megszűnjön az ízület instabilitása és az ezzel járó fájdalom. Az ízület stabilizálásával újra normálisan fog működni a kutya térde. Így kutyánk visszanyerheti az életkedvét, és ismét boldogan szaladgálhat. A Tibial Plateau Leveling Osteotomy (TPLO) a jelenleg létező leghatékonyabb módszer a térdízület stabilizálására. A műtét során átvágják a sípcsontot, elforgatják, és egy speciális implantátummal stabilizálják. A műtét eredményeként megváltozik a térd biomechanikája, az ízület visszanyeri stabilitását a szalag tényleges pótlása nélkül. Tehát nem kerül be az ízületbe idegen szalagpótló anyag, amely később újra elszakadhatna! Több száz műtét során szerzett saját tapasztalataink szerint a műtét eredményessége 95% feletti! A műtéti szövődmények ritkák, saját praxisunkban a térd újraműtésére ezidáig nem volt szükség.

NEO-K9 - Új generációs CSONT ÉS ÍZÜLETI Táplálék kiegészítő kutyáknak

Egyéb sebészi megoldások

Az „Extra-kapszuláris” stabilizációs technikák során műanyag szalaggal stabilizálják a térdízületet. Ezek a módszerek nagymértékben függenek a képződő hegszövet stabilizáló hatásától. Általában csak kistestű (5 kg alatti) kutyákon működik kellő hatékonysággal.

Amennyiben kérdése van, írjon nekünk, vagy telefonáljon:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy Dr. Pelle György: +36209739139


Megjelent: 29934 alkalommal Utoljára frissítve: 2019. szeptember 12. 12:59
Értékelés:
(51 szavazat)

kórházvezető állatorvos, klinikus kisállatgyógyász szak-állatorvos, ortopédia