Utazás kedvencünkkel

2010. január 13.
utazasHa a nyári szabadságot külföldön szeretnénk kedvenc kutyánkkal, macskánkkal vagy vadászgörényünkkel tölteni, akkor rendelkeznie kell az állatnak egyedi azonosítóval (olvasható tetoválás /2011-ig/ v. mikrochip), egységes, sorszámozott európai állatútlevéllel illetve érvényes veszettség elleni oltással.

Országonként eltérő szabályozások miatt a fent említetteken felül gyakran megkövetelik a veszettség vírus ellenanyagára illetve egyéb, fertőző betegségek kiszűrésére irányuló vérvizsgálatok meglétét.Mikrochip beültetés:

Minimális fájdalommal járó, pár másodpercig tartó beavatkozás. A mikrochip a nyak bal oldalán a bőr alá kerül, sem tapintani, sem eltávolítani nem lehet, így egész életében azonosítható marad az állat.

microchipAz így, egyedi azonosítóval megjelölt állat és tulajdonosának adatait internetes honlapon regisztráljuk, ezáltal ha esetleg elkóborolna kedvencünk, és a megtaláló állatorvoshoz viszi, akkor a mikrochip leolvasóval azonosítani tudjuk a behelyezett mikrochip számát, majd on-line utánakereshetünk, hogy kitől és honnan kóborolt el az állat.


Állatútlevél kiállítása:

Az állatútlevélnek tartalmaznia kell a jelenlegi tulajdonos adatait, az egyedi azonosítóval ellátott állat pontos adatait, a megkapott oltásokat, féreghajtást, külső élősködők elleni kezelést, valamint ha szükséges, akkor a veszettség szerológiai teszt eredményét. Az útlevél csak addig érvényes, amíg az állat veszettség elleni oltása nem járt le.


Úticélok:

Az Európai Unió tagállamain belül általában elegendő az egyedi azonosító, az állatútlevél és az érvényes veszettség elleni oltás. Kivételt képeznek pl.: Svédország, Írország, Egyesült Királyság, Málta, mert ezek az államok megkövetelik a veszettség szerológiai tesztet is.

Az Európai Unión kívüli, azaz harmadik országba történő utazás általában sokkal egyszerűbb, de a visszalépés az EU-ba viszont már annál bonyolultabb. Gyakran ilyenkor is megkövetelik a vérvizsgálatot, amit még a kiinduló országban, az utazás előtt el kell végeztetni.

Egyéb földrészre, így Ázsiába, Ausztráliába történő utazás esetén egyéb fertőző betegségekre irányuló vérvizsgálatokat is megkövetelnek.

k_earth_map

A már említet veszettség szerológiai teszt, és egyéb vizsgálatok sajnos időigényesek, és a negatív eredmények esetén is csak meghatározott karanténidő után utazhat az állat. Pl.: Anglia esetén, a szerológia tesztet már fél évvel a beutazás előtt el kell végeztetni!

Nagyon fontos, hogy utazás előtt érdeklődjön állatorvosánál, vagy a célország külképviseletein, mert a jogszabályok is gyakran változhatnak.Link ajánló: www. petpassport.huNéhány jó tanács, hogy kedvencünk is élvezze az utazást:


k_gori3Ha repülőgéppel utazik kedvencünk, akkor az állat méretétől függően szabvány által meghatározott állatszállító ketrecet kell beszerezni. Erről bővebb felvilágosítást az adott légitársaság adhat.

Autóval történő utazás esetén is figyelni kell a biztonságra, mind az állat, mind a vezető szempontjából. Sokféle szállítóketrec kapható manapság, a mini yorkshire terriertől a kaukázusi juhász méretéig, praktikusan összecsukható, gurolókkal és edénytartókkal ellátott, műanyag vagy fém ketrecek. Rövidebb utazások esetén a hátsó ülésen is szállítható a kutya, de ebben az esetben is javasolt a speciális hám használata, melynek rövid vezetője a biztonsági övhöz csatlakoztatható.


Utazás előtt lehetőleg 6 órával már ne etessük meg kedvencünket és lehetőség szerint óránként tartsunk egy kis pihenőt, szükségleteik elvégzése céljából. Ha ennek ellenére is jelentkeznek az utazási betegség tünetei (idegesség, nyálzás, hányás), akkor javasolt mgfelelő állatgyógyászati készítményeket alkalmazni, ennek elkerülése végett. Nyári, meleg napokon még pár percre se hagyjuk az állatot az autóban - lehúzott ablaknál sem-, mert a hőtorlódás következtében pár perc alatt is elpusztulhat az állat.
Ha sikeresen elértük úticélunkat, következhet a jól megérdemelt pihenés az egész család és kedvencük számára!


Kellemes utazást kívánunk!


Az Állatkórház Kft. csapata


Megjelent: 13860 alkalommal Utoljára frissítve: 2017. július 26. 12:57
Értékelés:
(0 szavazat)

kórházvezető állatorvos, klinikus kisállatgyógyász szak-állatorvos, ortopédia