Fiatalkor - ivarérés

2009. december 28.
ivareresHázi kedvenceink többségénél a kölyökkor körülbelül fél éves korban véget ér, megkezdődik a fiatalkor.

Ilyenkor, mikor a kölyökkori oltási sorozatnak is vége már, megkezdődhet a kutyák tanítása, esetleg kiképzése. A kutyák és macskák többségénél a növekedés ekkor még nem fejeződik be, ezért a kölyökkorban etetett junor tápra, illetve esetleges kálcuim kiegészítésre még szükség lehet, nagytestű kutyáknál porcképző anyagok etetését is javasoljuk.


k_ivartalanFél éves koruk után a kutyák és macskák többségénél megkezdődik az ivarérés. Ez macskák esetében különösen fontos, hogyha éppen a tavaszi időszakra esik, mert ilyenkor a kertben élő macskák még egy éves koruk előtt vemhesülhetnek. Hasonlóan, hogyha kan és szuka kutyát tartanak együtt, a fedezés és a vemhesülés már az első tüzeléskor bekövetkezhet, ez lehet hat-nyolc hónapos korban is. Ekkor a kutyák és macskák növekedése, csontozatuk, izomzatuk kifejlődése még tart. Ilyenkor a magzatok növekedése, és a szoptatás, nagyon sok energiát, tápanyagot és kálciumot igényel, amit sokszor még a megemelt tápanyagokat és vitaminokat tartalmazó eleség etetésével sem tudunk fedezni, ez az anyaállatot jelentősen visszavetheti a fejlődésben, esetleg fialási zavarokat okozhat.

Hogyha később sem szeretnénk kölyköket, akkor a nőstény ivarú állatoknál körülbelül egy éves korukban javasoljuk az ivartalanítás elvégzését. A műtét kórházunkban előzetes bejelentkezés alapján történik, a kutyáknak és a macskáknak néhány órát kell csak a kórházban tölteniük. Végezzük nyulak és vadászgörények ivartalanítási műtétjét is. A műtét során a petefészkek és a méh eltávolítása történik meg, altatásban, hasi seben keresztül. A műtét után az állatok a kórházban ébredeznek, majd szinte teljesen éber állapotban este haza is vihetik őket. A varratszedés, a műtéti sebből, a műtét után két héttel történik. Az ivartalanítás a nem kívánt vemhesség megelőzése mellett egyéb, petefészek, méh daganatok, hormonális problémák okozta szőrhullás, cysták, emlődaganatok megelőzésére is alkalmas.

k_goriA hím ivarú állatok esetében is elvégezhető az ivartalanítás. Ez olyankor fontos, hogyha több hím állat él együtt, és az ivartalanítással megakadályozhatóak az állandó verekedések, hatalmi harcok, a tüzelési időszakban előforduló csavargás. Hogyha egy hím és egy nőstény állat él együtt, akkor a hím ivartalanításával is megelőzhető a nem kívánt szaporulat, hogyha a nőstény más kannal nem találkozhat. A hím állatok ivartalanítása is történhet gyógykezelési céllal is, a prosztata és a herék megbetegedésekor, illetve egyes végbéldaganatok kezelése során.

A vadászgörények esetében az ivartalanítás csökkenti az ivari szagot is, illetve nőstényeknél az ivartalanítással súlyos csontvelő károsodást, vérszegénységet is megelőzhetünk, amelyet a nő ivarú hormon túlzott termelődése okoz. Ezzel az állat életét menthetjük meg.

Hogyha tenyészteni, vemhesíteni szeretnénk a házi állatunkat, akkor javasoljuk, hogy ezzel a második esetleg harmadik tüzelést várjuk meg, ekkorra a nőstény állatok nemcsak ivaréretté de már tenyészéretté is válnak. A tüzelést kutyákon a pérarés duzzadása és a vörhenyes színű váladékozás jelzi. Ez macskákon nem látható. A tüzeléskor az állatok lehetnek étvágytalanabbak, aluszékonyabbak, de éppen fordítva izgatottak is.

Amikor a kutyák elérik az egy éves kort szükséges a kölyökkorban kapott oltások ismétlése, különös tekintettel a veszettségoltásra. Ez egy-egy ismétlő oltást jelent.

Megjelent: 10066 alkalommal Utoljára frissítve: 2017. július 26. 12:59
Értékelés:
(0 szavazat)

kórházvezető állatorvos, klinikus kisállatgyógyász szak-állatorvos, ortopédia