A bolhásság

2014. március 25.

A bolhák szabad szemmel látható külső élősködők, melyek vérszívással nyugtalanítják társállatainkat. Az állatokon élnek, vérrel táplálkoznak.

Szaporodásukra jellemző, hogy a nőstények párzás után az állatok szőrzetébe teszik le petéiket. A peték a földre hullnak, majd kikelnek a lárvák. A lárvák az állat környezetében fordulnak elő, sötét, nedves helyekre, kisebb repedésekbe bújnak és a felnőtt egyedek emésztett vért tartalmazó bélsarát fogyasztják. Vedlés után bebábozódnak, amiből a felnőtt egyedek kikelnek, melyek újra az állat szőrzetébe bújnak el. Vérszívásukkal nyugtalanítják a gazdaállatot, ezért folyamatos viszketést és ennek következtében a vakarás helyén szőrkopás, szőrhiány alakul ki.

Állandó viszketegség esetén javasolt átvizsgálni az állat szőrzetét. Fehér szőrű állatok esetében jobban észrevehetőek a 3-6 mm-es sötét színű bolhák. Erős fertőzöttség esetén észrevehető még az apró fekete pörkszerű bolhaürülék is a szőrzet tövében.

A bolhák ellen többféle megoldással is védekezhetünk. Vannak forgalomba samponok, spray-k, cseppek (spot on) és nyakörvek. Az eredményes védekezés érdekében egyszerre az összes állatot kezelni. Az állatok kezelésén kívül fordítsunk gondot a környezet kezelésére is. Az esetleges túlélő egyedek leküzdésére javasolt a kezelést többször megismételni. A bolhásság esetén féreghajtás is szükséges, hiszen a bolhák egy belső élősködő galandféreg faj petéit is terjeszthetik. A kutyák, cicák a bolhák szétrágásával veszik fel a féregpetéket, majd a belekben kialakulnak a kifejlett férgek.

A bolhásággal kapcsolatos egyéb kérdéseivel forduljon bizalommal az Állatkórház dolgozóihoz.