Gennyes méhgyulladás (pyometra)

2013. március 25.

A gennyes méhgyulladás középkorú, idős kutyák leggyakoribb szaporodásbiológiai megbetegedése. A betegség hormonális zavar miatt létrejött méhnyálkahártya-elfajulás következtében alakul ki. A tüzelés, párzás során a nyitott méhszájon keresztül baktériumok juthatnak a méh üregébe és a kórós nyálkahártyán elszaporodnak, aminek hatására genny termelődik. Hajlamosíthat még a betegségre a korábban alkalmazott ivarzás megelőzésre és vemhesség megszakításra használt gyógyszerek. gennyes méhgyulladás

A tünetekre jellemző, hogy a kutya a láz miatti étvágytalanság és bágyadtság mellett több vizet fogyaszt, a has térfogata megnőhet, illetve a hüvelyből gennyes tartalom ürülhet.

A diagnózis felállítását a tünetek mellett az ultrahangos vizsgálat is megerősítheti. Elhúzódó esetben szövődményként máj-, vese- és hasnyálmirigy rendellenesség alakulhat ki, aminek felderítésére vérvizsgálat javasolt. Gyógykezelésként a legkedvezőbb és leginkább javasolt megoldás a gennyes méhtartalom petefészkekkel együtt történő eltávolítása, ami az állat ivartalanítását jelenti. A gyógyszeres kezelés sajnos sokszor nem eredményes, vagy rövid ideig tartó eredmény után a betegség visszatér. Amennyiben a genny mennyisége teljesen kitölti a méh üregét, a méh megnagyobbodik, a méh fala megfeszül, és sérülékennyé válik. Ilyen esetekben a méh bármikor kiszakadhat, és ha a gennyes méhtartalom a hasüregbe ürül az az állat azonnali elpusztulását jelenti. Ilyen esetekben azonnal műtét szükséges.

A korábban elvégzett ivartalanítással nem csak ezt a betegséget előzhetjük meg, hanem az álvemhességet és az emlőt érő gyulladásos és daganatos betegségek kialakulását is!

Megjelent: 11046 alkalommal Utoljára frissítve: 2013. április 09. 13:02
Értékelés:
(5 szavazat)