Melegedő időben korábban várható a kullancsszezon!

2015. február 13.

Az idei ősz elhúzódott a kullancsok és az általuk terjesztett babesiosis nevű betegséggel kapcsolatban. Az eddigi évek tapasztalatai alapján tavasszal és ősszel volt „szezonja” a babesiosis-nak, és többnyire november közepére befejeződött a kullancsok aktivitása. Tavaly ősszel azonban elhúzódott késő novemberre is, sőt az enyhébb decemberi napok miatt, még karácsony környékén is rendszeresen jöttek babesiosis tünetei mutató kutyák. A hideg január ellenére is volt egy-két megbetegedés, amire ez idáig nem nagyon volt példa.

Ezért mindenképpen fel kell készülni, hogy a februári kora tavaszi időben hamarabb jelenhetnek meg ezt a rendkívül veszélyes betegséget közvetítő kullancsok.

Ha kullancsot találtunk a kutyánkba, haladéktalanul távolítsuk el, majd figyeljünk, nem-e jelentkeznek a tünetek. Ilyen tünetek a bágyadtság, étvágytalanság, véres vizelet, hányás. Beteg állatunknak minél hamarabb meg kell kapnia az ellenszert. A gyors kezelés nagyban növeli a betegség legyőzésének esélyét, elhanyagolt esetekben viszont a szövődmények kialakulása miatt csökkennek a gyógyulás esélyei.

Fontos, hogy folyamatosan védekezzünk a betegségeket terjesztő kullancsok ellen. A nyakörves készítmények 4-8 hónapos védettséget, míg a rácseppentős, spot on készítmények 1 hónapos védettséget nyújtanak. 2014 májusától van forgalomba Magyarországon egy hatékony, korszerű tablettás készítmény. A testsúlynak megfelelő tablettát, mint jutalom falatot, a kutyák szívesen elfogyasztják, így 3 hónapos bolha és kullancs elleni védelmet kapnak. A védekezés ellenére is célszerű a kutyákat rendszeresen sétáltatások, kirándulás után átnézni, a kullancsokat minél hamarabb eltávolítani

Egyéb kérdéseivel bátran forduljon az Állatkórház munkatársaihoz!