Malvin, a skót lógófülű macska

2020. április 19.

2020. február 11-én érkezett vizsgálatra Malvin, egy 2 éves, skót lógófülű kandúr macska, mert előző nap észrevették, hogy duzzanat van mindkét hátsó lábán. Sántítást nem tapasztaltak, a kedvében és az étvágyában nem vettek észre változást. Egyébként főleg macskatápot, macskaeledelt eszik, de a kutyakaját is szereti. Kijárós, kint is történhetett valami.

Fizikális vizsgálattal az állat közepes kondíciójú, ápolt szőrzetű, nem dehidrált, testhőmérséklete 38,5°C volt. A macska négy lábán járt, a két hátsó lábát egyformán használta. Tapintással mindkét lábon a csánkízületnél tömött-csontkemény tapintatú, nem fájdalmas, sima felszínű duzzanat volt érezhető, mely körülbelül olyan vastag volt, mint a lábközép. A duzzanat érintésére a macska nem jelzett fájdalmat, felette a bőr ép volt.

Készítettünk a hátsó lábakról egy lateralis röntgenfelvételt és egy "katzogrammot".

Az első felvételen a tarsusokból plantarisan kiinduló, napkitörés-szerű, radiodenz képletek láthatóak.

A mellkasi és hasi röntgenen nem láttunk csontos elváltozást, vagy metastasisra utaló jelet.

Vért vettünk pajzsmirigyműködés vizsgálatra, mely nem igazolt sem túlműködést, sem alulműködést. (T4: 27,8 nmol/L, fT4: 17,40 pmol/L)

A véreredmény közlésekor a tulajdonos jelezte, hogy az állat testvérénél hasonló panaszok jelentkeztek, és kérdésünkre elmondta, hogy a fedező kandúr (Malvin apja) ismeretlen.

Így a diagnózisunk genetikai eredetű osteochondrodysplasia, mely két skót lógófülű macska pároztatásánál jelenik meg az utódoknál, és a porc rendellenes érésével függ össze.

A betegség nem gyógyítható, az ízületi fájdalmasság porcvédőkkel (mint a glükózamin és a chondroitin-szulfát) enyhíthető.

Malvinnál 3 hét elteltével panasz (sántítás, passzivitás, kisebesedés) nem jelentkezett.

További információ a betegség genetikai hátteréről:

https://www.ufaw.org.uk/cats/scottish-fold-osteochondrodysplasia
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2868141/

Dr. Bozi Szilvia írásai