Javában tart a toklász-szezon

2015. szeptember 03.

Nyáron, nyár végén gyakran találkozhatunk kutyáink szőrzetében toklásszal. A toklász az egérárpa (Hordeum murinum) kalásza. Ez az alattomos kis növényi rész rendkívül kreatív abból a szempontból, hogy hogyan tehet kárt kedvencünkben.

Nyílhegy formájának köszönhetően képes a szőrben megkapaszkodni, a bőrt átszúrni és az alatt tovább vándorolni. A bőr alá befúródott toklász az állatok mozgásával egyre mélyebbre és mélyebbre fúródik a szálain található apró szálkák segítségével. Ezenkívül betolakodhatnak az állatok fülébe, orrába, vagy akár a szemébe is, nem kis kellemetlenséget okozhatnak kutyánknak, macskánknak. Gennyes bőrgyulladás, fülgyulladás, orrvérzés, szaruhártya sérülés is lehet a következménye. Éppen emiatt nem érdemes sokat várni az állatorvosi beavatkozással, ha azt látjuk, hogy háziállatunk fülét rázza, intenzíven prüszköl, hunyorít, vagy könnyezik a szeme, vagy a lábát folyamatosan nyalja.

Megelőzésképpen sétáltatáskor kerüljük a toklászos területeket, az erre hajlamos hosszú szőrű kutyák esetén vágassuk rövidebbre a szőrüket. A hosszú, lógó fülű kutyák (pl. spánielek, basset hound) fokozottabb odafigyelést igényelnek, hiszen a fülkagyló belső oldalán lévő szőr segítheti a toklász fülbe jutását. Sétáltatás után nézzük át alaposan kutyánk szőrzetét, lábvégeit, füle környékét, hiszen akkor még hamar kihúzhatjuk a toklászt elkerülve ezzel a komolyabb problémát.