Hűtött sperma

2011. július 04.
A tenyésztők nagy igénye, hogy fokozzák a termékenyülés esélyeit, és a fedezés olyan esetekben is megoldható legyen, amikor a kan és a tüzelő szuka egymástól távol van, továbbá egyszeri ejakulátum több részletben felhasználható legyen.

1982-ben a CLONE kifejlesztett egy olyan oldatot - amely azóta is egyedülálló a világon – amely képes a spermiumok termékenyítő képességét fokozni, továbbá azok termékenyítő képessége több napig megmarad hűtött (+5C) körülmények között.

A hűtött spermával való termékenyítés azokban az esetekben ajánlott, amikor a párosításra kiszemelt kutyák egymástól távol vannak, viszont megoldott, hogy az örökítő anyag 48-72 órán belül a szukához megérkezzen. A szuka ivarzásának nyomon követése, és az optimális fedezési időpont néhány nappal előre történő meghatározása döntő fontosságú. A kan gazdájának, állatorvosának készen kell állnia az adott időpontban a sperma levételére, a konzerválás elkészítésére, és hűtött állapotban való elküldésére.

A CLONE szett hűtött sperma részére / CHILLED SEMEN KIT

A világon egyedülálló ez a készlet, amelyben minden megtalálható, ami a kutya sperma gyűjtéséhez, majd hűtéssel való konzerválásához és az ivarzó szukához való gyors szállításhoz szükséges. Ezt az eljárást az Egyesült Államokban több mint 20 éve óriási sikerrel használják állatorvosok és tenyésztők egyaránt.

A spermát csak le kell venni, majd a mellékelt speciális konzerváló oldattal össze kell keverni, majd hőszigetelő dobozba csomagolva a lehető leggyorsabban (24-72 óra alatt) el kell juttatni a tüzelő nőstény kutyához, amely így egyszerűen, a vaginába vezetett katéterrel mesterségesen termékenyíthető.

Ezzel az eljárással már több mint 11000 (2007-es adat) kutyát termékenyítettek szerte a világon, 86%-os eredményességgel, viszont George Govette személyes eredménye 94,2%!

A nagy számokra alapuló eredmények magukért beszélnek: ez az eljárás biztosabb eredménnyel kecsegtet még a természetes fedezésnél is, ahol a termékenyülési ráta 83%. Tehát a szuka optimális idejének meghatározásával és a CLONE eljárásának használatával a termékenyülési ráta fokozható!

Az eljárás könnyű és kényelmes használni: mindenki használhatja, nem kell hozzá speciális oktatáson részt venni, a használati utasítás érthető és egyértelmű. A természetes fedezéshez sokszor a szukákat nagy távolságokra kell vinni, amely számtalan problémával jár: a termékenyülést nagyban befolyásoló stressz éri a szukát, de ne feledkezzünk meg a tulajdonos utazásra fordított drága idejéről, az utazás járulékos költségeiről (útiköltség, szállás, stb.), továbbá a természetes fedezés során összeszedhető nemi úton terjedő betegségekről!!!

A nemi úton terjedő betegségekkel való fertőződés az eljárás alkalmazásával minimálisra csökken az eltérő földrajzi területeken (és biológiai környezetben) lévő kutyák tényleges találkozásának kiiktatásával!

A szett minden szükséges eszközt tartalmaz:
 • Könnyen érthető használati utasítást (sperma gyűjtése, elkészítése, inszeminálása)

 • Spermagyűjtő zacskót és egy centrifuga csövet

 • Habszivacs tartó a gyűjtött spermával teli centrifugacsőnek

 • Sperma tápláló, erősítő oldat (narancssárga oldat, fagyasztva kell a felhasználásig tárolni)

 • Sperma aktivátor (kék, vagy színtelen oldat, fagyasztva kell a felhasználásig tárolni)

 • Fecskendő (minden része műanyag, az inszemináláshoz)

 • 10’’ inszemináló kutya katéter

 • Jégakku ( a szállításig fagyasztva tartandó)

 • Habszivacs hőszigetelő doboz (szállításhoz)

A hűtött sperma szett előnyei összefoglalva:
 • Nagy távolságokra való szállítás lehetséges

 • A sperma minőségének fokozása, és termékenyítő képességének megőrzése 24-72 órás szállítási időn át úgy, hogy a minősége legalább olyan jó a megérkezéskor, mint a gyűjtés pillanatában

 • Megszokott alomszám, és akár 94%-os megtermékenyülési esély

 • Könnyen és kényelmesen használhatják az állatorvosok és a tenyésztők egyaránt, nem szükséges speciális oktatás.

 • Drága időt és pénzt spórolhat meg a természetes fedeztetés állatorvosi, szállítási és egyéb járulékos költséginek kiiktatásával.

 • A tenyészetekre súlyos következményekkel járó, nemi úton terjedő betegségek kizárása.

 • A tenyészkanból származó friss, hűtött sperma a világ bármely pontjára szállítható, felhasználásra készen, és legalább olyan, ha nem jobb minőségben mint a levétel pillanatában!

További információ: Clone Hungary, Dr. Pelle György kisállat-gyógyász szak-állatorvos, +362097398139, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Megjelent: 22595 alkalommal Utoljára frissítve: 2011. július 21. 16:13
Értékelés:
(1 szavazat)

kórházvezető állatorvos, klinikus kisállatgyógyász szak-állatorvos, ortopédia